Archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Kategorie blog
Chmura tagów
Żelazo - pierwiastek, bez którego nie da się żyć 0
Żelazo - pierwiastek, bez którego nie da się żyć

Co z tym żelazem w ciąży J?

Niedobór żelaza (Fe) to najczęstsze zaburzenie odżywiania u kobiet ciężarnych. Szacuje się, iż co druga ciężarna ma niedobór tego pierwiastka.

Pobranie żelaza z dietą w populacji kobiet ciężarnych w Polsce jest niskie. Dostępne publikacje pokazują, że przy średnim spożyciu około 10 mg żelaza na dobę, niedobory mogą sięgać nawet 50% w stosunku do krajowych normy zalecanego dziennego spożycia.

Konsekwencje niedoboru Fe u dzieci to zaburzenia poznawcze i behawioralne (osłabienie koncentracji, zmniejszona odpowiedź emocjonalna). Stwierdzono, że spadek poziomu hemoglobiny u dziecka o 1,0 g wiąże się z obniżeniem IQ o 1,7 punktu!

Według stanowiska Zespołu Ekspertów PTG, suplementacja związkami żelaza powinna być prowadzona u kobiet z niedokrwistością przed koncepcją, a następnie włączana ponownie po ukończeniu 8 tygodnia ciąży.

Suplementację żelazem zaleca się w grupie kobiet ciężarnych z ryzykiem niedokrwistości (wegetarianki, zaburzenia wchłaniania) oraz z niedokrwistością (Hb < 11 mg/dl). Uzasadnione jest również kontynuowanie podawania preparatów żelaza w okresie laktacji. Dzienna dawka żelaza w diecie powinna wynosić 18 mg poza ciążą, 26-27 mg w ciąży i 20 mg podczas laktacji.

Według rekomendacji CDC (Center of Diseases Control), od pierwszej wizyty (> 8 tyg. ciąży) kobiecie ciężarnej należy zalecać suplementację żelaza doustnymi preparatami w dawce 30 mg dziennie, a w przypadku stwierdzenia niedokrwistości dobowa dawka powinna wynosić 60-120 mg dziennie. Istotna w suplementacji Fe jest jego biodostępność i profil tolerancji.

Czy żelazo można przedawkować?

Górny bezpieczny poziom spożycia (z ang. Upper Level - dalej jako: „UL”) składników odżywczych (w tym żelaza), jest zależny m.in. od grupy docelowej (ważne są wiek, płeć itp.). Według dostępnych danych, krajowe instytucje zajmujące się oceną ryzyka nie opublikowały dotychczas danych określających UL dla żelaza w odniesieniu do populacji kobiet ciężarnych.

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (dalej jako „EFSA”) ze względu na brak wystarczających danych naukowych nie określił dotychczas poziomu UL dla żelaza w populacji europejskiej. Jednocześnie jak wynika ze stanowiska EFSA krótkoterminowe spożywanie 50-60 mg dziennie żelaza na czczo wywoływało uboczne efekty gastrologiczne w postaci nudności, dyskomfortu żołądkowego oraz zatwardzenia.

Kliniczne objawy przedawkowania żelaza (z uszkodzeniami wątroby włącznie) powodowały dawki 160 - 1200 mg żelaza na dzień.

Według Komitetu ds. Żywności i Żywienia z US Institute of Medicine poziom UL dla żelaza przyjmowanego na czczo wynosi 45 mg / dobę.

Z kolei według US Council for Responsible Nutrition, UL dla żelaza przyjmowanego na pełny żołądek wynosi 60 mg / dobę.

Pobranie żelaza z dietą w populacji kobiet ciężarnych w Polsce jest niskie. Wyniki badań pokazują, że przy średnim spożyciu około 10 mg żelaza na dobę, niedobory mogą sięgać nawet 50% w stosunku do krajowych norm zalecanego dziennego spożycia, wynoszących dla kobiet w ciąży 27 mg żelaza na dobę. Niektóre z  europejskich norm żywienia za odpowiednią ilość wskazują 30 mg na dobę.

 

 

Literatura, z której korzystano przygotowując powyższy tekst:

-      Scholl TO. Iron status during pregnancy: setting the stage for mother and infant. Am J Clin Nutr 2005;81:1218-1222.

-      Tolerable Upper Intake Levels for Vitamins and Minerals - Scientific Commitee on Food (Scientific Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies). EFSA, February 2006.

-      Vitamin and Mineral Safety 2nd Edition - by John Hathcock. Conuncil for Responsible Nutrition, 2004.

-      Fact about vitamins, minerals and other food components with health effects. The European Responsible Nutrition Alliance. 2011.

-      Wytyczne postępowania kobiet ciężarnych i karmiących piersią zawarte w: Standardy Medyczne. Suplementacja diety pod redakcją prof. dr hab. n. med. Anny Dobrzańskiej, lek. Łukasza Obryckiego, prof. dr hab. n. med. Piotra Sochy, Warszawa 2015.

-      J. Hamułka, A. Wawrzyniak, D. Piątkowska, M. Górnicka: Ocena spożycia żelaza, witaminy B12 i Folianów w grupie kobiet w wieku prokreacyjnym. Roczn. PZH 2011, 62, Nr 3, 263-270.

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl