Zmiany, zmiany...

W drugim trymestrze ciąży wzrasta zapotrzebowanie Twojego organizmu szczególnie na składniki odżywcze – białko, energię oraz witaminy. Dieta musi już zawierać o 360 kcal więcej w porównaniu z pierwszym trymestrem ciąży.

Przyjrzyj się i zapamiętaj przykładowe ok. 360 kcal to:

Produkty zbożowe

2 szklanki ugotowanego ryżu brązowego

1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej

2,5 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej

2 szklanki ugotowanego makaronu razowego spaghetti

5 kromek chleba razowego słonecznikowego

Nabiał i jaja

300 g ser twarogowy półtłusty (4% tłuszczu)

350 g serek ziarnisty (5% tłuszczu)

5 szt. jaja kurze M (świeże)

ok. 100g sera żółtego Gouda

300 g jogurtu greckiego (9% tłuszczu)

Nasiona i owoce suszone

4 łyżki (ok. 60g) orzechów laskowych

4 łyżki (ok. 60g) migdałów

65 g pestek z dyni

2 garści (ok. 120g) suszonych śliwek

13 sztuk suszonych moreli

Ryby i przetwory

450 g filetu z dorsza (świeżego)

180 g filetu z łososia (świeżego)

200 g makreli (świeżej)

Mięso i przetwory mięsne

2 średnie piersi z kurczaka (surowe)

300 g polędwicy wołowej (surowej)

200 g schabu środkowego (surowego)

400 g polędwicy z indyka (surowej)

 

 

Twoja codzienna dieta – w okresie drugiego trymestru – wymagać będzie od Ciebie zwiększenia ilość produktów zawierających białko, zwłaszcza tych, które są dobrym źródłem żelaza i wapnia.

Dlatego wybieraj artykuły spożywcze takie jak:

mięso wołowe, drobiowe, cielęcinę,

jaja,

ryby (sardynki, szprotki, łosoś z zaufanego źródła, dorsz, mintaj, morszczuk),

przetwory mleczne (naturalne jogurty, kefiry, maślanki, sery żółte, kozie, owcze, twarożki),

mąkę sojową i nasiona soi,

migdały, orzechy laskowe, sezam,

warzywa: szpinak, białą kapustę, białą fasolę, buraki.

Najważniejsza jest indywidualna tolerancja poszczególnych produktów spożywczych. Nigdy nie staraj się jeść określonej żywności „na siłę” i „z rozsądku” jeśli powoduje u Ciebie jakiekolwiek dolegliwości.

Zawsze czytaj etykiety umieszczone na środkach spożywczych! Stanowią one źródło cennych informacji o składzie danego produktu, jego wartości odżywczej, pochodzeniu oraz dacie ważności. Ułatwią Ci wybór żywności właściwej dla Ciebie.

Wreszcie ulga... czas na atak!

Zazwyczaj w drugim trymestrze ciąży dokuczliwe dolegliwości takie jak nudności i wymioty zmniejszają się. Taka sytuacja wymaga pewnych modyfikacji Twojej diety. To jednocześnie nie powtarzalna okazja dla Ciebie na nowe wyzwania dietetyczne.

Staraj się bardziej urozmaicać swoją dietę! Mniejsze prawdopodobieństwo dolegliwości to szansa dla Ciebie, aby zwiększyć asortyment spożywanych przez Ciebie produktów spożywczych. Uchroni Cię to przed wystąpieniem ewentualnych niedoborów witamin, minerałów i innych składników odżywczych. Dlatego jedz kanapki z dużą ilością warzyw i rozmaitymi dodatkami białkowymi, takimi jak: chuda wędlina (unikaj wędzonych), ryby (szprotki, sardynki, makrela, łosoś - najlepiej żyjące dziko lub z basenu oceanu atlantyckiego), pasty z cieciorki (humus), twarożki z sera białego, jogurtu i warzyw, ziół, sery kozie, żółte - tylko pasteryzowane.

Liczbę posiłków ustal między 4 a 5 dziennie.

Ważny element Twojego menu to łatwostrawne białko (chude mięso, ryby) oraz świeże warzywa i owoce (minimum 500g/dziennie, zwłaszcza tych bogatych w witaminę C, które dodatkowo zwiększą stopień przyswajania żelaza).

Pamiętaj o burakach! Doskonałe źródło żelaza pochodzenia roślinnego.

Staraj się jeść dużo surówek (jako dodatek do posiłku) oraz sałatek (jako samodzielny posiłek). Przygotowuj jena bazie świeżych warzyw, z dodatkiem mięs, ryb, jaj, serów, pestek dyni, słonecznika, orzechów, sezamu, siemienia lnianego i sosów na bazie olejów roślinnych.

Baw się przyprawami. Urozmaicaj smak potraw poprzez dodatek soku z cytryny, czosnku (o ile dobrze go tolerujesz) i świeżych ziół (majeranek, tymianek, bazylia, oregano). Ilość soli ograniczaj do niezbędnego minimum.

Do śniadania lub obiadu staraj się wypijać soki ze świeżych owoców, najlepiej samodzielnie przygotowywane – ale nie więcej niż 2 szklanki dziennie po 200ml. Ważne jest abyś nie zastępowała sokami jedzenia owoców ponieważ to właśnie one zawierają cenny błonnik, wspomagający prawidłową pracę jelit.

Jeśli drugi trymestr ciąży przypada na okres wiosny i lata wykorzystaj świeżość i naturalność! Owoce, takie jak: truskawki, borówki, maliny, jagody, poziomki, czarne i czerwone porzeczki, agrest – wchodzą na stałe do Twojego menu w tym czasie. Są one nie tylko doskonałą przekąską samą w sobie, ale również możesz łączyć je z naturalnymi płynnymi przetworami mlecznymi, przygotowując tym samym smaczne i zdrowe koktajle. Z kolei koktajle możesz dodatkowo wzbogacać w płatki zbożowe (owsiane, żytnie, jęczmienne, z amarantusa, jaglane i inne), pestki dyni, słonecznika czy miód.

Zabezpiecz się na „potem”! Mroź świeże letnie owoce na okres jesieni i zimy. Zapewnisz sobie źródło doskonałych domowych mrożonek. Będą zawsze pod ręką!

W okresie zimowym zjadaj 1-2 razy dziennie ciepłe, gęste zupy z dużą ilością tartych warzyw, kaszami (jaglaną, jęczmienną, z amarantusa, owsianą, pęczakiem), fasolką, cieciorką, drobnym groszkiem i ziołami. Taka forma zup rozgrzeje Twój organizm, doda energii i korzystnie wpłynie na trawienie. Możesz przygotowywać zupy kremy (z pomidorów, cukinii, brokułów, dyni, szparagów, białych warzyw - pietruszka, seler) z dodatkiem pestek słonecznika, dyni, nasion czarnuszki.

Baw się jedzeniem! Wykorzystaj moment lepszego samopoczucia.

Im różnorodniejsze kompozycje produktów będziesz przygotowywać tym z większym smakiem będziesz je zjadać – a przy okazji zapewnisz cały wachlarz różnych substancji niezbędnych dla zdrowia Twojego i Twojego Maluszka.

Ograniczeniem asortymentu potraw jest tylko Twoja wyobraźnia. Szukaj inspiracji!

Jak przygotować coś dobrego i bezpiecznego...

Forma w jakiej przygotowujesz codzienne posiłki to ważny element nie tylko prawidłowego sposobu odżywiania. To również profilaktyka zatruć pokarmowych, które mogą stać się ogromnym zagrożeniem dla Ciebie i Twojego dziecka.

Pamiętaj, aby świeże owoce i warzywa zawsze bardzo dokładnie myć pod bieżącą wodą! Najlepiej, jeśli masz dostęp do warzyw i owoców ekologicznych (przy uprawie których nie stosuje się tak intensywnego nawożenia i oprysków jak w produkcji konwencjonalnej) lub produktów z własnej domowej hodowli.

Przygotowując posiłki zwróć uwagę na stosowanie różnych desek do krojenia surowego mięsa, ryb oraz świeżych warzyw i owoców. Każda grupa produktów powinna mieć „swoją” deskę do obróbki. Pilnuj tego dokładnie. Pamiętaj, że mięso i ryby poddajesz obróbce termicznej, a warzywa i owoce jesz najczęściej na surowo. Zastosowanie wspólnej deski do krojenia może być przyczyną tzw. zakażenia krzyżowego! A to najszybsza droga do zatrucia.

Staraj się nie jeść produktów panierowanych oraz smażonych w głębokim tłuszczu. Dzięki temu wyeliminujesz ze swojej diety produkty ciężkostrawne, które mogą powodować dolegliwości gastryczne. Dlatego do przygotowania mięs i ryb wykorzystuj techniki nie wymagające użycia tłuszczu lub wymagające jedynie niewielkiego dodatku. Gotuj, piecz w rękawie ze specjalnej folii w piekarniku oraz naczyniach żaroodpornych. Dobrą techniką przygotowywania mięs i ryb jest duszenie ich z dodatkiem warzyw takich jak: cukinia, bakłażan, bataty, marchewka, seler, pietruszka, fasola mung, fasolka szparagowa, groszek zielony, niewielkie ilości: cebuli, czosnku, czy papryki (tylko jeśli się po nich dobrze czujesz).

Zawsze dodawaj świeże zioła, które poprawią Twoje trawienie (majeranek, oregano, bazylia, tymianek). Stosuj jak najmniejsze ilości soli, wybieraj sól jodowaną, ziołową. Do niektórych potraw zamiast soli możesz dodać sok z cytryny. Zimą do gotowych dań mięsno-warzywnych dodawaj umiarkowane ilości świeżego, startego korzenia imbiru lub chrzanu, które działają przeciwzapalnie oraz zmniejszają ryzyko infekcji.

Przytyć, schudnąć... szaleństwo wagi

Pamiętaj aby regularnie kontrolować przyrost masy ciała (rób to zawsze rano, na czczo i po opróżnieniu pęcherza).

Jeśli zaobserwujesz, że:

Twoja waga zbyt wolno wzrasta w stosunku do danego trymestru ciąży, to postaraj się zwiększyć ilość produktów białkowych w diecie oraz podnieść kaloryczność posiłków. Nie rób tego jednak poprzez produkty i przekąski wysokotłuszczowe i wysokowęglowodanowe (słodycze, chipsy, paluszki, wyroby cukiernicze, lody). Na każdym kroku pamiętaj o swoim zdrowiu i zdrowiu Twojego dziecka! Dlatego wybieraj produkty zdrowe i bogate w składniki odżywcze. Menu opieraj na produktach zbożowych pełnoziarnistych, chudym mięsie i rybach, produktach nabiałowych oraz olejach i oliwach roślinnych. Wzbogacaj posiłki dodatkami takimi jak: nasiona, orzechy czy suszone owoce. Pamiętaj aby te pyszne i zdrowe elementy stały się częstym składnikiem Twoich dań.

Jeśli przed ciążą miałaś niedowagę, a w ciąży przybierasz na wadze zbyt mało w stosunku do zaleceń - jedz więcej tłustego nabiału, twardych serów pasteryzowanych, twarożków z tłustego sera i śmietany. Dodawaj do nich owoce, miód, pestki. W Twojej codziennej diecie nie może zabraknąć orzechów i migdałów. Stosuj sosy na bazie oliwy, dodawaj oliwę do zup. Możesz częściej sięgać po produkty mączne, takie jak: pierogi, kluski, kopytka, makaron, pyzy z dodatkiem warzyw, mięsa, ryb. Przygotowując dania mączne (kluski, pierogi, kopytka) wykorzystuj mąkę orkiszową jasną oraz dodatki innych mąk, np.: jaglaną, sojową, gryczaną. Pieczywo maczaj w oliwie z oliwek lub oleju lnianym; przygotowuj kanapki z pastą z awokado oraz tłustymi gatunkami ryb.

Jeśli waga wzrasta w zbyt dużym tempie, jedz częściej dania na bazie duszonych warzyw, chudego mięsa, chudych ryb oraz urozmaicone surówki i sałatki z warzyw surowych. Kupuj tylko naturalny, chudy lub półtłusty nabiał. Całkowicie wyeliminuj z diety słodkie owocowe jogurty i serki z dodatkiem cukru. Słodycze muszą całkowicie zniknąć z Twojego menu.Zastąp je owocami świeżymi i suszonymi (w kontrolowanych ilościach), galaretką z dodatkiem owoców. Jeśli możesz - dużo spaceruj lub zapisz się na ćwiczenia dla kobiet w ciąży. Jeśli jest Ci trudno odzwyczaić się od słodzenia niektórych płynów, stosuj niewielkie ilości miodu (do 2 łyżeczek dziennie). W okresie ciąży nie poleca się stosowania sztucznych słodzików.

Ach ten przewód pokarmowy...

W drugim trymestrze ciąży mogą się pojawić problemy z zaparciami. Ma to związek ze zmianami hormonalnymi w organizmie kobiety. Podwyższony poziom progesteronu wpływa na gospodarkę hormonalną, powodując między innymi spowolnienie pracy jelit. Drugą przyczyną są zmiany zachodzące w jamie brzusznej. Macica zwiększa swoją objętość, powodując ściśnięcie organów wewnętrznych, w tym jelit, co powoduje wolniejsze przemieszczanie się mas kałowych. Brzmi nieciekawie…ale nie martw się. Istnieją naturalne sposoby na to, aby wspomóc jelita w ich pracy. Aby ułatwić wypróżnienia, wprowadź do diety produkty bogate w błonnik pokarmowy. Jedz codziennie - najlepiej na śniadanie - miskę naturalnych płatków zbożowych (owsianych, żytnich, jęczmiennych) bez dodatku cukru, z łyżką nie dosładzanych otrąb owsianych w połączeniu z jogurtem naturalnym zawierającym probiotyki (wyselekcjonowane kultury bakteryjne wspomagające pracę jelit) i owocami bogatymi w błonnik. Mało? Możesz dodać również kilka suszonych owoców (np. śliwki, ale nie wędzone). I pamiętaj o spożywaniu odpowiedniej ilości płynów w ciągu dnia. Doskonałe źródła błonnika pokarmowego to: Czarna i czerwona porzeczka, agrest, kiwi, jabłko, maliny, warzywa strączkowe (soja, fasola, bób), płatki zbożowe naturalne, otręby, kasza gryczana, pieczywo razowe pełnoziarniste, mąka razowa, orzechy laskowe, orzechy włoskie, owoce z jadalną skórką (np. jabłka, gruszki), surowa marchew, kalarepa, brokuły, pestki dyni, pestki słonecznika, sezam, kapusta pekińska, kapusta biała, kapusta kiszona, surowy szpinak. Warzywa! Skarb w problemach z zaparciami. Pamiętaj aby były elementem każdego posiłku, najlepiej w formie surowej (lub krótko gotowanej do formy al dente). Zalecane spożycie 500g warzyw dziennie to minimalna ilość jaką musisz osiągnąć. Obowiązuje tu zasada im więcej tym lepiej! Przynajmniej dwa razy w tygodniu staraj się jeść ryby słodkowodne oraz morskie, nawet te tłuste. Zjadaj je w postaci pieczonej, duszonej, smażonej na patelni beztłuszczowej oraz zawsze łącz z warzywami. Ryby to łatwostrawne białko oraz mnóstwo cennych mikroelementów, takich jak: wapń, jod, fosfor, selen, witamina D oraz kwasy omega 3. Wystrzegaj się ryb smażonych w głębokim tłuszczu i panierowanych. Pij około 2 litrów płynów dziennie z czego największą część powinna stanowić niegazowana, wysokozmineralizowana woda. Codziennie wypij porcje fermentowanego napoju mlecznego (np. kefir, maślanka). Będzie to naturalna pomoc dla Twojej mikroflory jelitowej. To naprawdę działa!

 

Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl